Familieopstellingen

Met een familie-opstelling krijg je inzicht in onbewuste oorzaken van je gedrag en verborgen familie of systemische verbanden binnen de context waar we onderdeel van uitmaken. Familieopstellingen is een onderdeel van systemisch werken en maakt het onzichtbare zichtbaar. Door deze inzichten kan je in je dagelijkse leven andere keuzes maken waardoor je milder naar jezelf en naar anderen kan zijn.

Als jij zelf je eigen plek inneemt, hoef je niemand meer op zijn plaats te zetten.

Wat is jouw plek in jouw huidige gezin of gezin van herkomst?

We leven allemaal in systemen denk hierbij aan je team van collega’s, je sportclub, je gezin . Met een familieopstelling onderzoek jouw plek in positie tot de hele context en gaat daarbij uit van onderstaande principes:

Thema’s kunnen 7 generaties lang worden doorgegeven van ouder op kind. Kinderen nemen onbewust van loyaliteit en liefde de ‘lasten’ van hun ouders over. Kortom alles wat in een vorige generatie niet is uitgewerkt of is buitengesloten dient zich opnieuw aan.

Hoe werkt een familieopstelling?

Bij een familieopstelling kan je een voorstelling maken van een soort stamboom met levende personen.

De vraagsteller stelt een vraag

Als vraagsteller stel je een vraag die kan gaan over een worsteling, terugkerend patronen of iets waar je tegenaan loopt in je werk of privé.

De representanten kiezen een plaats in de ruimte

Na een kort verkennend gesprek waarin we jouw vraag verhelderen.  Kies jij uit de groep aanwezigen zogenaamde plaatsvervangers (representanten) voor de leden van óf jouw huidige familiesysteem óf van het familiesysteem van herkomst. En zet jij hen in de ruimte neer zoals jij het op dat moment het ervaart.  

De representanten vertegenwoordigen het gevoel

Wanneer jij als vraagsteller met aandacht en volgens het innerlijke onbewuste beeld de representanten hebt opgesteld gebeurd er meestal iets merkwaardigs. De uitgekozen  (vreemde) plaatsvervangers (representanten) die de familieleden representeren gaan zich zodra ze in de opstelling staan zich meestal net zo voelen als de personen die ze vertegenwoordigen.

De familieopsteller geeft zelf sturing

Ik als  familieopsteller faciliteer hierin het proceswerk waardoor er richting gegeven word aan de (ver)binding, ordening en/ of balans binnen het familiesysteem. Je gaat altijd met minimaal 1 inzicht naar huis!

Agenda workshops familie-opstellingen

Inschrijven voor een workshop?